Laten coachen is een kracht

In het werk als coach in de dagelijkse gang van zaken in mijn werk bij de gemeente Kaag en Braassem, maar ook in de persoonlijke trajecten met anderen, is er vooraf eerst het gesprek over de drempel naar coaching. Vaak zien mensen coaching als een zwakte: “mensen zullen denken dat ik het niet zelf kan en dus zwakte erken”, is een veelgehoorde startzin bij een intake voor de start van coaching. Coachen wordt veel te vaak gebracht in de sfeer van hulpverlening. Mijn stelling is: professionals en mensen die ambities hebben zorgen voor permanente reflectie en feedback door anderen. Oh ja, en dat noemen we coaching. Coachen is geen zwakte, maar een kracht. Je bent eigenlijk best hip en vooruitstrevend als je een coach hebt. 

Veel mensen denken dat zij de koers voor hun activiteiten en ambities individueel moeten aanpakken. “Je kent immers jezelf als beste”. Maar is dat zo? Natuurlijk ken je je eigen kracht en mindere kanten. Maar sta je dan open voor kritiek of aanpassing van de koers? Ben je niet blind voor bepaalde zaken? Je doet jezelf enorm tekort door geen reflectie en feedback te organiseren. Uiteraard kan dat op verschillende manieren, maar coaching is een mooie vorm. Eigenlijk een mooi cadeau voor jezelf. Ik zou hem zeker op je verlanglijst zetten. Een coach kan aan de slag met je kernkwaliteiten, maar ook je ontwikkelkansen. Als coach maken we samen eerst een SWOT analyse van jezelf en ligt er een foto van jou als persoon. Van daaruit kun je werken aan nieuwe inzichten en dingen die je bij jezelf meer kans wil geven.

De tweede denkfout is dat je denkt dat de coach als een soort hulpverlener het werk doet. Een coach haalt boven wat je zelf al in je hebt, waar je behoeften liggen en geeft je regie op je eigen ontwikkeling. Kortom: jij doet het werk en de coach draagt en opent steeds de gereedschapskist. Soms is een beitel nodig en op andere momenten worden de laatste plooien glad gestreken.

Als je meer wilt weten over coaching en de mogelijkheden daarin dan praat ik graag vrijblijvend met je door. Weet dat zeer succesvolle mensen dat succes bereiken door een kritische omgeving en kracht en tegenkracht. Reflectie is daarin een belangrijke randvoorwaarde. Dus kiezen voor een coachen toont aan dat je gebruik wilt maken van meerdere inzichten om jou koers te bepalen. Dan heb je pas echt vat op de stappen die je gaat maken!

Delen